Ana Sayfaİhtiyaç Kredileriİşyeri Açma Kredisi, 2023 Destekleri (DEV Rehber)

İşyeri Açma Kredisi, 2023 Destekleri (DEV Rehber)

İşyeri Açma Kredisi, 2023 Destekleri (DEV Rehber)
Ferit Özenli

Ferit Özenli

İşyeri açma kredisi veren bankalar sayfamızda; devlet destekleri, hibeler, proje destekleri, ek gelir sağlanabilecek iş alanları gibi detaylı bir araştırma gerçekleştirdik.

Sayfamızda oldukça fazla başlık olduğu için ve yazının fazla uzamaması adına bütün kredi ve desteklerle alakalı bilgileri özetler şeklinde aktardık. İlginizi çeken kredi veya devlet desteğine ait bilgilere ulaşabilmeniz için kurumların resmi internet sitelerini de yazılarda paylaştık. Bilgi edinmek için kurumların internet sitesi adreslerine gidebilirsiniz.

1.İşKur: Engellilere İşyeri Açma Hibesi 2023

Bedensel, ruhsal veya sosyal yeteneklerini belirli derecelerde kaybetmiş olan engelli vatandaşlarımız için 65 Bin TL’ye kadar geri ödemesiz hibe imkanı sağlanmaktadır. Destekten yararlanabilmek için iş gücü kaybının en az %40 olması gerekmektedir. Bu oranı gösterir belgenin yetkili sağlık kurumları tarafından verilmiş olması gerekmektedir.

İş Kur İş Kurma Hibe Şartları Nelerdir?

  • Kişinin 18 yaşından büyük olması ve işKur’a engelli kaydının olması gerekmektedir.
  • Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları ile iş gücünün en az %40‘ından yoksun olduğunu belgelemesi gerekiyor.
  • Başvuru yapan kişinin üzerine kayıtlı herhangi bir işletmenin olmaması ve hangi sebeple olursa olsun emekli maaşı almıyor olması gerekiyor.
  • Kuracağı işyeri ikamet ettiği il sınırları içerisinde olmalıdır.
  • İşyeri açma hibe başvurusu yapmadan önce Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olması gerekiyor.
  • Kurmak istediği işle ilgili sertifika, belge veya izinlerin olması gerekiyor.
  • Hibe başvurusu yapan kişinin herhangi bir ince dosyasının olmaması gerekiyor.

Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık projelerinde “Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan Yetiştiriciliği” belgesine, Arıcılık projelerinde ise “Arıcılık” belgesine (sertifikasına) son başvuru tarihi itibariyle sahip olmak.

Engelli kişilerin Kurumumuz internet sitesinin duyurular bölümünde yayınlanan başvuru rehberine göre hazırlayacakları ve üretime katkıda bulunarak öncelikle kendi geçimlerini sağlamak sonra da yeni istihdamlara aracılık etmelerini temin etmek amacıyla e-Devlet üzerinden Komisyona sunacakları projelerde aşağıda ki destekler verilecektir.

(iskur.gov.tr)

İşKur İş Kurma Hibesi Ne Kadar?

  • Kuruluş Aşaması: İşyerinizi kurarken yapacağınız resmi işlemler ve evrak giderleri için (onaylar, izinler, ruhsatlar, sigorta vs) en fazla 5.000 TL
  • İşletme Giderleri: Sözleşme imza tarihinden sonra 12 ay süre ile belge karşılığı olarak işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, tanıtım ve kira) en fazla % 60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 15.000 TL,
  • Kuruluş: İşyeri için gerekli olan; makine, teçhizat, yazılım, donanım gibi maliyetler için vergiler dâhil en fazla 45.000 TL destek sağlanmaktadır.

2.Halkbank’tan 0 Faizli İşyeri Açma Kredisi (Belirli Şartlar Var)

İşyeri açma kredisi veren bankalar listesinin başında Halkbank gelmektedir. Halkbank 3 farklı alanda sıfır faizli işyeri kredisi imkanı sağlamaktadır. Bunları başlıklar halinde sıralayalım:

30 Yaş ve Altı Girişimciler: 30 yaşını doldurmamış girişimci esnaflar, KOSGEB girişimcilik eğitimini tamamlamışlar ise Halkbank üzerinden faizsiz destek kredisi kullanabilirler. Faizsiz kredi desteğinden yararlanabilmek için KOSGEB tarafından onay almış bir projenin olması gerekmektedir. Bu krediden yararlanabilmenin bir diğer şartı ise KOSGEB faizsiz kredi veya hibelerinden yararlanmamış olunması gerekmektedir. Alınabilecek faizsiz kredi desteğinin limiti 100 Bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Ustalık Belgesi Olanlar: En az 1 yıllık ustalık belgesine sahip olan ve belgede yazılı olan iş kolunda en az 1 yıldır faaliyet gösteren esnaflarımız için de faizsiz kredi imkanı sunulmaktadır. Sıfır faizli krediden yararlanabilmek için daha önce diğer devlet kurumlarından hibe veya kredi desteği almamış olmanız gerekiyor. Son bir yıl içerisinde işletmenizi kapatmamış olmanız gerekiyor.

Vergi Muafiyeti Olan Esnaflar: Kaybolmaya yüz tutan meslek kolları için de faizsiz esnaf kredisi verilmektedir. Bu krediden Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi’ne sahip olan esnaflarımız yararlanabilmektedir. Meslek kolları listesine buradan ulaşabilirsiniz. Halkbank’ın vermiş olduğu bu faizsiz krediden farklı olarak 3 ayda bir ödemeli olan düşük faizli Esnaf Kefalet Kredilerine de başvuru yapabilirsiniz. Listenin devamına Girişimcilere 7 Alanda İş Kurma Kredisi Veriliyor bölümünden ulaşabilirsiniz.

3.E-Ticaretten Satış Yapanlara Devlet Desteği Veriliyor

Büyük e-ticaret siteleri üzerinden ürün satarak hatırı sayılır gelirler elde edilmektedir. Fakat pazar yeri olarak adlandırdığımız bu büyük internet siteleri satış başına belirli komisyonlar kesmektedir. İşte burada devlet desteği devreye girerek üyelik giderlerinizin %80’ini karşılıyor.

Destek Alma Adımlarını Kısaca İnceleyelim:

  • Satış yapacağın e-ticaret sitesini belirle.
  • Sonra satış yapacağın sitenin Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanan bir site olup olmadığını sorgula.
  • Üyesi olduğun İhracatçı Birliği, Ticaret & Sanayi Odası Birliği gibi kuruluşlara talebini yazılı olarak bildir.
  • Başvuru yaptığın ilgili kuruluş seni o e-ticaret sitesine üye yapsın.
  • E-ticaret sitesine olan üyelik bedelinin %20’sini seni üye yapan ilgili kuruluşa öde.
  • Ayrıntılı detaylara kolaydestek.gov.tr adresi üzerinden veya 0850 808 04 04 numaralı müşteri hizmetlerinden ulaşmanız mümkün.

4.Ürün Stoklamadan E-Ticaretten Para Kazanma

İnternet sitesi üzerinden satış yapmak için yüklü miktarlarda bütçe ayırıp mal almaya gerek kalmadan da satış yapabilirsiniz. Dropshipping olarak adlandırılan bu sistem ile çok düşük miktarda bir sermaye ile internet üzerinden ürün satışı yapabilirsiniz. Bu sistem ile işyeri açma kredisi veren bankaların kapısını çalmanıza gerek kalmaz.

Sistemin işleyişi en basit tanımla şöyledir; bir başkasının sattığı ürünü alıp kendi internet sitenizde veya pazar yerinde satarak satıştan kar elde edersiniz. Sistemin avantajlarını inceleyecek olursak;

  • Dropshipping’te mal alımı yapmadığınız için batma gibi bir riskiniz bulunmamaktadır.
  • Dropshipping satış sisteminde ürün yelpazesi oldukça fazladır. Dilediğiniz ürünün satışını gerçekleştirebilirsiniz.
  • Satışlarınızı yapmak için işyeri açmak veya depo kiralamak gibi bir derdiniz bulunmuyor. Bütün satışlarınızı evinizden yapabilirsiniz.
  • YouTube veya Google üzerinden Dropshipping ile ilgili araştırma yaparak yüzlerce kaynağa ulaşabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu sayede kendi işinizi internet üzerinden kurabilirsiniz.

5.İnternet Üzerinden Para Kazanmak Mümkün Mü? (Sermayesiz)

Not: Bu başlığı sadece bir yan gelir olması açısından yazma gereği duyduk. İşyeri açma ile çok fazla alakalı olmasa da ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz için yazmak istedik.

İnternet üzerinden iş kurup sermayesiz olarak para kazanmak pek tabi mümkün. Bunun için hangi işi yapacağınızı belirlemeniz ve işi severek yapmanız ilk şarttır. İnternet üzerinden yapılabilecek işler;

Blog Yazarlığı: Eğitimi aldığınız veya uzun yıllar çalıştığınız ve uzman olduğunuz herhangi bir konuda blog yazarlığı yaparak aylık hatırı sayılır bir miktarda para kazanabilirsiniz. Örneğin; bir güzellik uzmanıysanız güzellik sırları paylaşabileceğiniz bir blog sitesi kurabilirsiniz. Yada muhasebe konularında oldukça bilgiliyseniz muhasebe ile ilgili bilgilerin paylaşıldığı bir blog sitesi açabilirsiniz.

Fotoğraf Çek Para Kazan: Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız bunu nakde çevirebilirsiniz. Bildiğiniz gibi internet üzerinden yayınlanan fotoğraflar telif hakları ile korunmaktadır. Bazı platformlar ise alıcı ile satıcıyı bir araya getirerek fotoğraf satışına aracılık etmektedir. Örneğin bir geziye çıktınız ve güzel fotoğraflar çektiniz, bu fotoğrafları belirli platformlar üzerinden ilgili firmalara satabilirsiniz. 🙂

Online anketlere katılmak, uzman olduğunuz konuyla alakalı YouTube kanalı açmak, web siteleri için makale yazarlığı yapmak gibi daha bir çok yol ile internet üzerinden para kazanabilirsiniz.

6.TÜBİTAK: Girişimci Destek Programı 2023

Girişimcileri desteleyen bir diğer devlet kurumu ise TÜBİTAK’tır. Girişimcilerin iş fikirlerini gerçeğe dönüştürmek için büyük destekler verilmektedir.

İş fikirlerinizin, yenilikçi, teknolojik ve katma değerli olması ve nitelikli olarak istihdam oluşturması önemlidir. Bu sayede fikir aşamasından iş kurulum sürecine kadar TÜBİTAK tarafından desteklenirsiniz.

Destek Miktarı:

  • Aşama 1: Uygulayıcı kuruluşlara sağlanacak destek tutarı ve içeriği uygulayıcı kuruluş belirleme çağrısında belirtilir.
  • Aşama 2: Teminat alınmaksızın geri ödemesiz (hibe) olarak verilecek proje desteği en fazla 200 Bin TL’dir.
  • Aşama 3: TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı hükümleri geçerlidir.
  • Bütün şartlar ve detaylara buradaki TÜBİTAK sayfasındaki sağ menüden ulaşabilirsiniz.

7.İşyeri Açmak: YENİ KOSGEB ile 65.000 TL Hibe

Bu başlık altından KOSGEB’Den nasıl geri ödemesiz işyeri açma hibesi alabileceğinizi net ve anlaşılır bir şekilde madde madde yazdık.

KOSGEB’den iş kurma hibesi alabilmeniz için öncelikle girişimcilik eğitimi programını tamamlamanız gerekmektedir. Bunun için e-devlet girişimcilik eğitimi sayfasına giriş yapınız. Eğitime katılım tamamen ücretsiz ve herkese açıktır. Pandemi sürecinden ötürü eğitimlere online olarak katılım sağlayabilirsiniz. Üstelik bu eğitimlere günün her saatinde katılım sağlayabilirsiniz.

İş kurma fikriniz varsa öncelikle bu iş fikrinizin desteklenen sektörlerde olup olmadığını araştırmanız gerekiyor. Desteklenen sektörler sekmesi üzerinden iş kurmak istediğiniz sektörün desteklenip desteklenmediğini öğrenmeniz gerekiyor. Başvuru yapacağınız iş alanı için geleneksel girişimcilik eğitimini veya ileri girişimci eğitimini tamamlamış olmanız gerekmektedir.

Kuracağınız işin NACE kodunu tespit ettikten sonra “Girişimciliği Geliştirme Destek Programı İleri Girişimci Faaliyet Konuları Tablosu“nda (Tabloya buradan ulaşabilirsiniz) yer alıp almadığını incelemeniz gerekmektedir.

KOSGEB Geri Ödemesiz İş Yeri Açma Kredisi
Yukarıda ki görselde kuracağınız işe göre hangi eğitimi tamamlamanız gerektiğine bir örnek teşkil etmektedir.

Önemli Bilgilendirme: İlgili eğitimi tamamlamadan işletme kurmanız durumunda yeni girişimci programına başvuru yapamazsınız.

Girişimcilik eğitimini tamamladıktan sonra sıra işletme kuruluşuna geliyor. Geleneksel girişimci veya ileri girişimci programına başvuru yapacak kişilerin işletme kururken dikkat edeceği çeşitli hususlar bulunur;

Başvuruda bulunacağınız işletmenin Türk Ticaret Kanunda tanımlı, gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde; öreğin Limited veya Anonim şirket olarak kurulmuş olması gerekiyor. Adi ortaklıklar ise Türk Ticaret kanununda tanımlı olmadığı için KOSGEB tarafından desteklenmemektedir.

Eğitimi tamamlayan kişinin kurucu ortak payının en az %50 olması ve işletmeyi münferiden temsile yetkisinin olması gerekmektedir. Bu süreç boyunca ortaklığının %50’nin altına düşmemesi ve başka bir yerde ücretli olarak çalışmıyor olması gerekmektedir.

Yukarıda ki adımları uygulayarak girişimcilik eğitiminizi tamamladıktan sonra işletmenizi de bu şartlar çerçevesinde kurdunuz. Şimdi ise KOSGEB veri Tabanına kayıt olup Yeni Girişimci Programına başvuru yapmanız gerekiyor.

KOSGEB iş yeri açma kredi desteği unsurları 2023
Alınacak hibe desteğine ait miktarlar. Bütün detaylara buradaki KOSGEB Girişimcilik Eğitimi bölümünden ulaşabilirsiniz.

8.İşyeri Açma Kredisi Veren Bankalar / Temmuz 2024

Bankalardan iş kurma kredisi kullanmak için belirli bir gelirinizin olması gerekiyor. Bu gelirin yanı sıra kredi sicilinizin de iyi bir durumda olması gerekiyor. Fakat yukarıda ki KOSGEB desteklerinden yararlanırsanız bankalar üzerinden kredi almanız daha kolay olmaktadır. Aşağıdaki listede işyeri açma kredisi veren bankaları görebilirsiniz.

  • Ziraat Bankası: KOSGEB ve Ziraat Bankası işbirliği ile oluşturulan bu destek kredisinden yararlanabilmeniz için KOSGEB’den destek almış olmanız ve işinizi kurmuş olmanız gerekiyor. Alacağınız kredilerin faiz oranları oldukça düşük ve taksit ödeme seçenekleri aylık gelirinize göre belirlenmektedir. Ziraat Bankası işyeri kredisinden küçük ve orta ölçekli işletmeler yararlanabilmektedir. Eğer KOSGEB’Den bağımsız olarak bir esnaf kredisi kullanmak istiyorsanız yıllık %18 faiz oranı ile işyeri kredisi kullanabilirsiniz. Buda aylık %1,5 faiz oranına denk gelmektedir. Krediye ait örnek hesaplama tablosunu liste sonunda görebilirsiniz. Bir işyerine sahip olmak istiyorsanız 120 ay vade ile kredi kullanabilirsiniz. (bkz. Ziraat Bankası 9 Farklı Esnaf Kredisi)
  • TEB: KOSGEB desteğinden yararlanan, KOSGEB veri tabanına kayıtlı olan işletmeler TEB üzerinden de kredi başvurusunda bulunabilirler. KOSGEB destek kredisinden yararlanmak için en yakın TEB şubesine gidebilirsiniz.
  • Vakıfbank: Vakıfbank’tan iki türlü işyeri kredisi için başvuruda bulunabilirsiniz. İster banka bünyesinde kredi başvurusunda bulunun, isterseniz KOSGEB destekli işletme kredisi başvurusunda bulunun. İşyeri, büro, muayenehane, dükkan, mağaza ve depo gibi gayrimenkul alımları içinde kullanabilirsiniz.
  • Saymış olduğumuz bu 3 büyük bankanın yanı sıra Garanti BBVA, İş Bankası ve Denizbank’tan da bireysel işyeri açma kredisi kullanabilirsiniz.

9.İşyeri Açmak İsteyenlere Bir Kaç Önerimiz Var

İş Planı ve Proje: Bu madde oldukça büyük önem taşımaktadır. Bakkal dükkanı dahil hangi işi kurarsanız kurun her şeyden önde planınızı iyi yapmalısınız. İşyerinizin bulunacağı konum, müşteri potansiyeli, rekabet ortamı gibi konuları sabırlı bir şekilde detaylı olarak araştırmanızda yarar var.

Sektörün Eksikliğini Görme: Kuracağınız işin içinde bulunduğu sektörün eksikliklerini iyi görmeniz gerekiyor. Buda rakip iş yerlerinin veya firmaların analizini iyi yapmaktan geçiyor. Analizleriniz sonucu bu firmaların eksikliklerini görüp sizin tamamlamanız kuracağınız işin başarıya ulaşmasında önemli rol oyanaycaktır.

Sermaye Kullanımı: İşyeri açmak için belirli bir sermayeye ihtiyacınız var ve bu sermayeyi olabildiğince idareli kullanmayı bilmeniz gerekmektedir. İş hayatına nasıl başlarsanız o şekilde ilerler. Firmanız veya işyeriniz için yapacağınız harcamaları bir liste halinde yazarak en uygun fiyat ile karşılamaya gayret edin. Gerekirse ofisinize bir sandalye almak için bile bir kaç firmadan fiyat alın. Sermayeniz yoksa işyeri açma kredisi veren bankalar ile görüşerek kredi kullanmayı deneyebilirsiniz.

İşinizde Uzman Mısınız?: Hayalini kurduğunuz işte uzman olmak başarılı olmanın en önemli enstrümanlarından birisidir. Yetersiz bilgi veya birikime sahipseniz kuracağınız işle ilgili oldukça fazla araştırma yapmalısınız. Ve ilk olarak iş kuracağınız sektörün eksilerini görmelisiniz. “Bu eksilere rağmen başarılı olabilir miyim?” diye sormanız gerekiyor kendinize.

10.İşyeri Açma Belgesi Nasıl Alınır?

İşyeri açmak isteyen kişilerden işyeri açacakları sektöre göre ustalık belgesi veya sertifikası istenmektedir. Açacağınız işyeri ile alakalı 2 yıllık meslek yüksek okulu eğitimi aldıysanız sınavsız olarak işyeri açma belgesi alabilirsiniz. Üniversite veya meslek lisesi mezunu değilseniz kuracağınız işle ilgili belge veya sertifika almak için mesleki eğitim kurslarına katılmanız gerekebilmektedir.

İlkokul veya ortaokul mezunu olan kişilerde işyeri açabilmektedirler. Fakat açacakları iş için ustalık belgesi gerekliyse kurslara katılım sağlayarak önce kalfalık, sonrasında ustalık belgesini almaları gerekiyor.

Yukarıda ki sıraladığımız şartları taşıyan kişiler işyeri açmak belirli belgeleri tamamlayarak Ticaret Odasına başvuru yaparak işyeri açma belgesini alabilirler. İşyeri açma belgesi için istenen belgeler;

  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • 4 adet fotoğraf (Vesikalık)
  • Diploma aslı ve fotokopisi
  • Fiziki durumu ve sağlığının yeterli olduğunu gösterir sağlık belgeleri
  • İşyeri açma talebini belirten dilekçe

11.Girişimcilerin Dikkat Etmesi Geren 6 Detay!

  • Bir iş kurmak istiyorsanız kuracağınız iş alanında ki açıkları iyi görmeniz ve bu doğrultuda sektörün öncüsü olmanız gerekiyor.
  • Kuracağınız iş alanı her ne olursa olsun teknolojinin son imkanlarından yararlanmayı asla ihmal etmeyin.
  • Özellikle sizinle rakip olan girişimcilerin analizini iyi yapın ve onların doğru yaptığı atılımları ilk etapta kendinize örnek alın.
  • Herkesin kurduğu işten uzak durun. (Örneğin lokmacı açmak, çiğköfteci açmak vs.) Aksine ülkemizde olmayan ve iş kolları için yurt dışında tutmuş girişimleri hayata geçirmeye özen gösterin.
  • Bulunduğunuz bölgenin toplumsal yapısına veya potansiyeline göre bir iş kolu belirleyebilirsiniz.
  • Girişimcilikle ilgili faydalı bilgiler paylaşan platformları takip edebilirsiniz.
  • Öngörülü olmak için kendinizi geliştirin. (Örneğin, koronavirüs döneminin ilk döneminde alkolün bu denli değerli olduğunu öngören girişimciler kaçınılmaz bir ekonomik başarı elde ettiler. Bu sizde olabilirdiniz, olabilirsiniz!)

Yukarıda belirmiş olduğumuz kredilere Halkbank şubeleri üzerinden veya internet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Adınız, soyadınız ve diğer gerekli bilgilerinizi girerek iş kurma kredisi başvurunuzu internet üzerinden yapabilirsiniz.

Başvuru

İş Kurma İle İlgili Soru ve Cevaplar:

Faklı İş Fikirleri Nasıl Bulunur?

Farklı iş fikrine sahip olmak için herkesten farklı düşünmek ve öngörülü olmak gerekiyor. Yukarıda ki başlıklarda da belirttiğimiz üzere kendinizi sürekli güncel tutmalı ve toplumun ihtiyaçlarına yönelik bir girişim araştırması içerisinde olmanız gerekmektedir. Yaşadığımız dönem itibariyle bilgiye ulaşmak artık parmaklarımızın ucunda. Kuracağınız iş ne olursa olsun günlerce belki de aylarca araştırma yapmalısınız. Başarısızlıktan korkmayın ama başarı içinde bütün çabanızla çalışın.

İyi Bir Girişimci Nasıl Olunur?

İyi bir girişimci olmanın ilk şartı risk alabilmekten geçer. Risk alabiliyorsanız ikinci adıma yani gözlem kısmına geçebilirsiniz. İyi bir girişimci gözlemlemeleri sonucunda iş fırsatı görürse bütün hızı ve gücüyle o işe girişir. Bu süreçte oluşabilecek olumsuzluklar gerçek girişimcilerin motivasyonunu olumsuz yönde etkileyemez. Bu konuya en iyi örnek Elon Musk ve SpaceX’in hikayesidir. Ayrıca daima yenilikçi bir yapıda olunması gerekmektedir.

Kurduğum İş Tutar Mı?

“Bir iş kurdum fakat bu kurduğum işin geleceği konusunda oldukça endişeliyim.” Diyorsanız eğer yeteri kadar araştırmamış ve tam hakim olmadığınız bir sektörde bulunuyorsunuz demektir. Öncelikle soğuk kanlılığınızı koruyun. Bu kuşkuyu yok etmek için işinizi kurmadan önceki süreçte bütün olumlu veya olumsuz gelişmeleri hesaba katmanız gerekiyordu. Bunun içinde kurduğunuz işle ilgili bol bol araştırmalar yapmanız ve anlık gelişmelerden haberdar olmanız gerekiyor. İçinizde ki kuşkuya neden olan konuların üstesinden gelmek için çok çalışın.

İşyeri açma kredisi veren bankalar ve 2023 hibe destekleri ile alakalı dev araştırmamızın sonuna geldik. Sayfamızda oldukça fazla başlık olmasından ötürü kısa ve öz bir şekilde anlatmaya çalıştık. En kısa zamanda kendi işinizin patronu olmanız ümidiyle…

Ferit Özenli

Merhaba, Ben Ferit. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler bölümü mezunuyum. İş hayatına dair araştırmalar yaparak ziyaretçilerimizi en doğru ve güncel bilgilerle buluşturmaktayım. Profilimde; İş kurma ve para kazanma hakkında yazılar bulabilirsiniz.

Yorum yapın