Bilgilendirme:
- Yüzde hesaplama makinemizde işlemlerinizi 7 farklı şekilde yapabilirsiniz.
- Yüzde hesaplama makinesinde yer alan işlem formülleri hesap makinesinden sonra verilmiştir.
Diğer Hesaplama Sayfaları:
- KDV Hesaplama: Pratik dahil ve hariç KDV hesaplama makinesi.
- YKS’ye Kaç Gün Kaldı? sayfamızda bulunan geri sayım aracı ile sınava kaç gün kaldığını takip edebilirsiniz.
- Yaş Hesaplama sayfası üzerinden; kaç aylık, kaç saatlik ve hatta kaç dakikalık yaşta olduğunuzu hesaplayabilirsiniz. Ayrıca biyolojik yaş hesaplama testini de çözerek vücut yaşınızı öğrenebilirsiniz.
- Metrekare Hesaplama
- EBOB EKOK Hesaplama
- Ehliyet Yaş Hesaplama
Yüzde Hesaplama Formülü Nedir?
Yüzde hesaplama formülü, AxB/100’dür. Aşağıdaki formül görselinde de olduğu gibi formülümüzü A sayısı ve B sayısı olarak ele alacağız. A sayısının %B’si; A×B/100 (A çarpı B bölü 100) formülü ile bulunmaktadır.
Her hangi bir tutarın yüzdesini, KDV’sini, artışını veya azalışını yüzde olarak hesaplamak oldukça basittir. Aşağıdaki örneklerde uygulamalı anlatım ile gerekli formülleri bulabilirsiniz.
Yüzde Hesaplaması Nasıl Yapılır?
20 sayısının %30’u kaçtır?
Cevap: 20 × 30÷100 = 6
200 sayısının %45’i Kaçtır?
200 × 45÷100 = 90
Hesap Makinesinde Yüzde Hesaplama Nasıl Yapılır?
Bazı hesap makinelerinde % işareti bulunmamaktadır. Bu işaretin bulunmadığı hesap makinelerinde yüzde hesaplaması yapmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
Yukarıda vermiş olduğumuz formülü hesap makinesi üzerinde uygulamak oldukça basittir. Yapmanız gereken bu formülü makine üzerinde yan yana yazmaktır.
Hesap makinesinde yüzde hesaplaması yamak için A × B÷100 formülünü uygulamanız yeterlidir. Bunu bir kaç örnekle açıklayacak olursak;
40 sayısının %80’ini hesap makinesi üzerinden hesaplarken 40 × 80÷100 yapmamız yeterlidir. Aşağıdaki ekran görüntüsünde işlemin nasıl ilerlediğini görebilirsiniz.
Öneri: Hesap Makinesi sayfasına giderek bir kaç alıştırma neticesinde bu formülü kolaylıkla ezberinizde tutabilirsiniz.
Sayfamızın bu kısmına kadar olan ki bölümünde bir sayının yüzde hesaplamasına dair formülü paylaştık. Fakat bu hesaplamaların farklı varyasyonları da bulunmaktadır. Aşağıdaki başlıklarda bu varyasyonlarla ilgili formüllere ulaşabilirsiniz.
A Sayısı B Sayısının Yüzde Kaçıdır?
Formülde X olarak adlandırdığımız sayısı aradığımız cevaptır. Elimizdeki A ve B sayılarını kırmızı kutu içerisine yer alan formüle yerleştirerek cevabımıza ulaşacağız.
Bunu bir örnek ile açıklarsak daha anlaşılır olacaktır. Aşağıdaki örnekte “20 sayısı 40 sayısının %’de kaçı?” sorusunu cevapladık.
Yukarıda ki görsel A sayısının (20) B sayısının yüzde kaçı olduğunu hesaplamış olduk. Bu işlemi hesap makine üzerinde yapmak için 20×100÷40 olarak tuşlamanız size %50 cevabını verecektir. Hesap makinesinde bu formülü kullanmak için A×100÷B olarak hesaplama yapmanız gerekiyor.
A Sayısı Yüzde B Azalırsa Kaç Sonuç Olur?
Bu işlemin formülüne, yukarıda ki yüzde hesaplama formülünü kullanarak ulaşacağız. Aslında yapılması gereken oldukça basittir. A sayısının %B’sini bulup, çıkan sonucu A sayısından çıkaracağız. Aşağıdaki formül ve örnekler ile daha iyi anlayacaksınız.
Örnek Soru: 20 sayısı %50 azalırsa sonuç kaç olur?
Öncelikle yapmamız gereken, 20 sayısının %50’sini hesaplamak. 20×50÷100 = 10 olur. Çıkan sonucumuzu 20’den çıkaracağız. 20-10= 10 olur.
Cevap: Yani 20 sayısı %50 azaltılınca sonuç 10 olur.
A Sayısı Yüzde B Kadar Artırılırsa Sonuç Kaç Olur?
Bir önceki başlıkta ki formülün toplama versiyonudur. Bu işlemimizde de çıkan sonucu A sayısı ile toplayacağız.
A sayısının %B kadar artırılması sorularında; öncelikle A sayısının %B’si hesaplanmalıdır. Sonrasında çıkan sonuç ile A sayısı toplanmalıdır.
A Sayısı Hangi(X) Sayının Yüzde B’sidir?
Bilinmeyen(X) bir sayının yüzde B’si A ise yukarıdaki formül kullanılarak kolaylıkla hesaplama yapılabilir. İlk formülde standart yüzde hesaplama formülünde sayılar yerlerine yazılmıştır. İkinci adımda ise formülde düzenleme yapılarak hesaplama işleminin kolaylaşması sağlanmıştır.
Örnek Soru: 10 sayısı hangi sayının %50’sidir?
Çözümün daha kolay olması için A=10 B=50 Bilinmeyen=X diyerek yukarıda ki formülü uygulayalım. Verilen sayıları formülde yerlerine koyarsak işlem X=10×100/50 olur.
Cevap: 10×100/50= 20 olur. Yani 20 sayısının %50’si 10 olur.
Yüzde hesaplama formülleri ile alakalı sormak istediklerinizi aşağıdaki bölümden sorabilirsiniz.