Ana SayfaHesap Makinesi › Hamilelik Hesaplama: Kaç Haftalık-Aylık Hamileyim?

Hamilelik Hesaplama: Kaç Haftalık-Aylık Hamileyim?

Aşağıda yer alan hamilelik hesaplama makinesine son adet tarihinizi yazarak; kaç günlük, kaç haftalık, kaç aylık hamile olduğunuzu otomatik olarak hesaplayabilirsiniz. Bu bilgilerle birlikte; doğuma kaç gün kaldığını ve doğumun tarihini öğrenebilirsiniz.

Son adet tarihinizi girin.

*Hesaplama sonuçları:

Otomatik Hamilelik Hesaplama Aracı Ne Kadar Doğru?

Otomatik hamilelik hesaplama araçları, genellikle son adet tarihini veya döllenme tarihini baz alarak hesaplama yaparlar. Bu bilgiler ile gebeliğin haftaları ve tahmini doğum tarihini buluruz. Ancak bu tür hamilelik hesaplama araçlarının doğruluğu bazı faktörlere bağlıdır.

  • Düzenli Adet Döngüsü: Hesaplamaların, düzenli adet döngüsüne sahip kadınlarda daha doğru sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. Düzensiz adet döngüsüne sahip kadınlar için sonuçların doğruluğu tartışmaya açıktır.
  • Döllenme Tarihi: Hamilelik hesaplamalarında döllenme tarihinin doğru bilinmesi oldukça önem arz etmektedir. Ancak döllenme tarihini net bir şekilde bilmek oldukça zordur. Bu nedenle, hamilelik hesaplamaları genellikle son adet tarihine göre yapılamaktadır.
  • Bireysel Farklılıklar: Her kadının vücudu farklıdır ve gebelik süreci de bu kişisel farklılıklara bağlı olarak değişebilmektedir.
  • Ultrason Sonuçları: Ultrason, hamilelik süresini ve bebeğin gelişimini kesin bir şekilde belirlemek için kullanılan önemli bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Ultrason, hamileliği erken aşamalarda hesaplamak için kullanılır. Embriyonun rahim içindeki yerini ve kalp atışlarını gözlemlemek suretiyle gebeliği teyit doğrular.
  • Erken Doğum veya Gecikmiş Doğum: Tahmini doğum tarihi, aslında bebeğin ne zaman doğacağını belirtmez. Bebekler erken veya gecikmiş doğabilir.
  • Hamilelik İlerledikçe Değişen Hesaplamalar: Hamilelik ilerledikçe bebek büyüdüğü için hesaplamalar da değişiklik gösterebilir. İlk trimester sonuçları, daha sonraki dönemlerdeki sonuçlardan farklılık gösterebilmektedir.

Otomatik hamilelik hesaplama araçları genel bir fikir vermek için kullanışlıdır. Ancak kesinlik sağlama amacıyla doktor ve ultrason muayenesi en güvenilir yöntemlerdir.

Naegele Formülü İle Doğum Tarihi Hesaplama

Düzenli adet döngüsü kadınlarda hamilelik hesaplaması için en çok kullanılan yöntemlerden birisi de Naegele formülüdür. Bu formül ile çocuğun doğum tarihini doğru tahmin etme olasılığı daha yüksektir.

Naegele Formülü: Son adet tarihinizden 3 ay geriye gidip sonrasında +7 gün ekleyip +1 yıl sonrasına bakılarak bebeğin doğum tarihi tahmin edilir. Formülü anlamanız için aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz.

Örnek 1: Son gebelik tarihi başlangıcı 1 Ocak 2023 ise bebeğin doğum tarihini hesaplayalım.

Çözüm: Son adet tarihinden 3 ay geriye gidince tarih 1 Ekim 2022 olur. 1 Ekim 2022’ye 7 gün eklendiğinde ise 8 Ekim 2022 elde ediliyor. +1 yıl eklediğimiz bebeğin doğum tarihi 8 Ekim 2023 olmaktadır.

Otomatik Hamilelik Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?

Yukarıdaki hamilelik hesaplama aracımızda kullandığımız yöntem, bir çok sağlık kuruluşu tarafından kabul gören bir hesaplama yöntemidir. Bu hesaplama yönteminde hamileliğin tahmini başlangıç günü, son adet tarihinin başlangıç günü olarak kabul edilir. Çoğu kadın 28 gün süren bir adet döngüsüne sahip olsa da adet döngüsü uzunluğu kadından kadına farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle, bu yöntem yaklaşık bir tahmin sunar ve herkes için geçerli değildir.

Eğer bir kadının adet döngüsü 28 gün ise yumurtlama genellikle döngünün 14. günü gerçekleşir. Bu, hamileliği gerçekleştirme olasılığının en yüksek olduğu zamandır.

Bir örnek üzerinden adım adım nasıl hesaplandığına bakalım:

  • Diyelim ki bir kadının son adet dönemi başlangıcı 1 Temmuz.
  • Adet döngüsü uzunluğu genellikle 28 gün olduğunu kabul edelim.
  • Yumurtlama genellikle adet döngüsünün 14. gününde gerçekleşir, bu da 15 Temmuz demektir.
  • Hamileliğin gerçekleşmesi için cinsel ilişki genellikle yumurtlama zamanına yakın zamanda olmalıdır. Bu nedenle 13 Temmuz ile 17 Temmuz arasındaki dönemdeki ilişkiler hamilelik olasılığını artırabilir.
  • Hamilelik başlangıcı, döllenmenin gerçekleştiği gün olarak kabul edilir. Bu da genellikle yumurtlama günü veya birkaç gün sonrası olabilir.

Bu örnek, 28 günlük düzenli adet döngüsüne sahip bir kadın için verilmiştir. Adet döngüsü uzunluğu farklı olan kadınlar için hesaplama biraz daha karmaşık hale gelebilir. Kesin ve doğru sonuçlar için doktorunuzla görüşmenizi öneririz.

Alternatif Haftalık Hamilelik Hesaplama Yöntemleri

Hamilelik hesaplamaları, bir kadının gebelik sürecini takip etmek için kullanılan yöntemleri kapsamaktadır. Bu yöntemler genellikle son adet dönemi tarihine veya vücut sıcaklığı gibi değişkenlere dayanmaktadır. Aşağıda bazı hamilelik hesaplama yöntemlerini bulabilirsiniz:

Haftalık Hamilelik Hesaplama Yöntemleri
  • Ultrason Taraması: En kesin hamilelik hesaplama ve tespit yöntemlerinden biri ultrason taramasıdır. Bir doktor veya uzman, ultrason cihazını kullanarak rahimdeki embriyo veya fetüsün görüntülerini alır. Bu görüntüler hamileliğin kesin haftasını ve fetüsün büyüklüğünü belirlemek için kullanılır.
  • Bazal Vücut Sıcaklığı İzlemi: BVS, bir kadının dinlenme anındaki vücut sıcaklığını ifade etmektedir. Kadınlarda hamilelik sırasında vücut sıcaklıkları biraz yükselmektedir. Bu yöntemde, her sabah aynı saatte uyandıktan sonra, aynı yerdeki vücut sıcaklığını ölçmek gerekir. Adet döngüsünün ikinci fazında (yumurtlamadan sonraki dönem) meydana gelen bu artış hamileliği işaret edebilir. Bu yöntem de hamilelik hesaplamasında kullanılabilir.
  • Hamilelik Testleri: Gebelik testleri, idrar veya kan örneği kullanılarak hamilelik hormonu olan hCG’nin varlığını tespit eder. Bu testler genellikle adet gecikmesinden sonra yapılır ve pozitif sonuç alındığında hamile olduğunuzu doğrular. Daha hassas testler adet gecikmesinden önce bile hCG seviyelerini kolaylıkla tespit edebilir.
  • Doktor Muayenesi: Fiziksel muayene ve gerektiğinde tıbbi görüntüleme teknikleri kullanarak hamileliği doğrulayabilirsiniz. Düzenli doktor muayeneleri hamileliğin izlenmesi ve sağlıklı bir gebelik süreci geçirilmesi için oldukça önemlidir.

Unutmayın ki hamilelik hesaplama yöntemlerinin kesin sonuçlar veremeyebilir. En doğru sonuçlara ulaşmak için doktorunuz ile görüşmenizde yarar var.

Gebelikte Haftalık-Aylık Hesaplaması

Gebelik HaftasıAy
1, 2, 3, 4 haftalık gebelik1 aylıktır.
5, 6, 7, 8 haftalık gebelik2 aylıktır.
9, 10, 11, 12, 13 haftalık gebelik3 aylıktır.
14, 14, 15, 16, 17 haftalık gebelik4 aylıktır.
18, 19, 20, 21 haftalık gebelik5 aylıktır.
22, 23, 24, 25, 26 haftalık gebelik6 aylıktır.
27, 28, 29, 30 haftalık gebelik7 aylıktır.
31, 32, 33, 34, 35 haftalık gebelik8 aylıktır.
35, 36, 37, 38, 39 haftalık gebelik9 aylıktır.
37, 38, 39, 40 haftalık gebelik10 aylıktır.

Gebelikte Kilo Hesaplama (Tablo)

Gebelikte ortalama kal kilo alınır hesaplama tablosu
  • 0-7 hafta arası gebelikte genellikle kilo normaldir.
  • 8-10 hafta arası gebelikte 1 kiloya kadar kilo alınır.
  • 11-13 hafta arası gebelikte 1-2 kilo arası kilo alınır.
  • 13-16 hafta arası gebelikte 2-3 kilo arası kilo alınır.
  • 17 haftalık gebelikte 3-5 kilo arası kilo alınır.
  • 18 haftalık gebelikte 4-5 kilo arası kilo alınır.
  • 19 haftalık gebelikte 4-6 kilo arası kilo alınır.
  • 20-21 hafta arası gebelikte 5-7 kilo arası kilo alınır.
  • 22 hafta arası gebelikte 6-8 kilo arası kilo alınır.
  • 23 haftalık gebelikte 6-9 kilo arası kilo alınır.
  • 24 haftalık gebelikte 7-9 kilo arası kilo alınır.
  • 25 haftalık gebelikte 7-10 kilo arası kilo alınır.
  • 27-28 hafta arası gebelikte 8-11 kilo arası kilo alınır.
  • 29-30 hafta arası gebelikte 9-12 kilo arası kilo alınır.
  • 31 haftalık gebelikte 9-13 kilo arası kilo alınır.
  • 32-33 hafta arası gebelikte 10-13 kilo arası kilo alınır.
  • 34 haftalık gebelikte 10-14 kilo arası kilo alınır.
  • 35-37 hafta arası gebelikte 11-14 kilo arası kilo alınır.
  • 38 haftalık gebelikte 11-15 kilo arası kilo alınır.
  • 39+ hafta ve üzerindeki gebelikte 11-15 kilo arası kilo alınır.

Şu An Kaç Haftalık Hamileyim?

Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız kaç haftalık hamile olduğunuzun hesaplamasını yapabilirsiniz. Son adet döneminizin ilk gününden bu güne kadar geçen süreyi gün olarak hesaplayın. Akabinde çıkan sonucu 7’e bölerek kaç haftalık hamile olduğunuzu bulabilirsiniz.

Şuanda Kaç Aylık Hamileyim?

Şu anda hamile olduğunuzu düşünüyorsanız kaç aylık hamile olduğunuzu kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. Son adet döneminizin ilk gününden bu güne kadar geçen süreyi gün olarak hesaplayın. Akabinde çıkan sonucu 30’a bölerek kaç aylık hamile olduğunuzu hesaplayabilirsiniz.

Cinsel İlişkiden Sonra Gebelik Ne Zaman Belli Olur?

Cinsel ilişkiden sonraki yaklaşık 10-14 gün sonra adet döneminizin gecikme durumu söz konusu ise evde hamilelik testi yapabilirsiniz. Hamilelik testleri vücutta hamilelik hormonu olan hCG seviyelerini tespit etmeye yarar. Yaptığınız testin daha güvenilir sonuç vermesi için adet döneminizin gecikmesini beklemeniz gerekmektedir. Ayrıca kanda yapılan gebelik testleri evde yapılan testlere göre daha erken ve kesin sonuçlar verebilir. Her adet gecikmesi hamilelikten dolayı olmayabilir. Psikolojik olarak da adet gecikmesi yaşayabilirsiniz.

İlk Ultrason Ne Zaman Olur?

Gebelikte ilk ultrason genellikle hamileliğin 6. ile 9. haftaları arasında yapılır. Ancak hamileliğinizin ilerleyişine ve özel durumunuza bağlı olarak bu zaman aralığı değişiklik gösterebilir.

Gebelik Hesaplama İşleminde Bir Ay Kaç Gündür?

Otomatik hamilelik hesaplamalarında bir ay 30.4 gün yani 30 gün 7 saat 48 dakika olarak kabul edilmektedir. Ayın uzunluğu ay takviminin türüne ve yılın hangi döneminde olunduğuna göre değişebilir.

23 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

23 haftalık gebelik 5 ay 3 haftaya denk gelir. Bu dönemde bebek 28 cm uzunluğunda ve 500-600 gram ağırlığındadır. Bebek hareketleri daha güçlüdür ve doktor kontrolleri devam eder. Dikkatli beslenme, sağlıklı yaşam tarzı önemlidir.

24 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?

24 haftalık gebelik 6 aylıktır. Bebek yaklaşık 30 cm uzunluğunda ve 600-700 gram ağırlığındadır. Akciğerler gelişir ve duyu organları aktif hale gelir. Doktor ziyaretleri düzenli olarak devam etmelidir. Sağlıklı beslenme ve dinlenme bu süreçte de önemlidir.

25 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?

25 haftalık gebelik 6 aylıktır. Bebek yaklaşık 35 cm uzunluğunda ve 700-800 gram ağırlığındadır. Gözler açılır, tat alma gelişir. Rahim genişler, bel ve sırt ağrıları bu dönemde artabilir. Sağlıklı beslenme, egzersiz ve doktor kontrolleri önemlidir.

26 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?

26 haftalık gebelik 6. ayın ortasına denk gelir. Bebek yaklaşık 36 cm uzunluğunda ve 800-900 gram ağırlığındadır. Bebeğin solunum sistemi gelişir ve bu dönemde hıçkırık olabilir. Annede mide yanmaları ve uykusuzluk artabilir.

27 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?

27 haftalık gebelik 6. ayın sonuna yaklaşır. Bebek yaklaşık 37 cm uzunluğunda ve 900-1000 gram ağırlığındadır. Akciğerler daha fazla olgunlaşır ve hareketleri belirgin bir hale gelir. Anne adayı şişkinlik ve kabızlık gibi rahatsızlıklar yaşayabilir.

28 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?

28 haftalık gebelik 7. ayın başına denk gelir. Bebek yaklaşık 38 cm uzunluğunda ve 1000-1100 gram ağırlığındadır. Gözler açıktı ve duyu organları daha hassastır. Anne adayı 7. aylarda sırt ve bel ağrıları yaşayabilir.

30 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?

30 haftalık gebelik 7. ayın ortasına denk gelir. Bebek yaklaşık 40 cm uzunluğunda ve 1300-1500 gram ağırlığındadır. Bebek hareketleri düzenlidir ve akciğerler gelişir. Anne adayı 30. haftada mide ekşimesi ve uykusuzluk yaşayabilir.

32 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?

32 haftalık gebelik 7. ayın sonuna yaklaşır. Bebek yaklaşık 42 cm uzunluğunda ve 1700-1800 gram ağırlığında gelişmiştir. Bebeğin akciğerleri daha fazla olgunlaşır ve bebeğin pozisyonu önem kazanır. Anne adayı bu haftalarda hazırlık sancıları ve uyku sorunları yaşayabilir.

Diğer Hesaplama Sayfaları:

Hamilelik Hesaplama ve Bilgi Kaynakları:

Deniz Çaldıran
Hazırlayan: Deniz Çaldıran

Merhaba, ben Deniz. Matematik bölümü mezunu biri olarak, hesappara.com'da matematikle ilgili en güncel ve kullanışlı hesaplama makinelerini sizler için oluşturuyorum. Oluşturduğum hesap makineleri ve diğer hesaplama araçlarım sayesinde, karmaşık hesaplamalarınızı kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Oluşturduğum sayfalardan aldığınız hizmet hakkındaki görüşlerinizi lütfen aşağıdaki yorum bölümünden benimle paylaşın.

Yorum yapın